Musée du Louvre-Lens

Lens
2012

ClientRégion Nord-Pas de Calais

LocationLens, France

Date2009 – 2012

Size23 000 m2 of building, 4 000 m2 of permanent exhibition halls, 3 500 m2 of temporary exhibition halls

Budget150 M€

ScopeMuseography artistic direction for multimedia, graphic and lighting design

Project leaderLucie Dorel, Mathieu Muin

CuratorsHenri Loyrette, Vincent Pomarède, Jean-Luc Martinez

ArchitectSANAA (K. Sejima - R. Nishizawa)

Multimediaon-situ

GraphicsNorm

LightingARUP + ACL

LandscapeCatherine Mosbach

Quantity Surv.Bureau Michel Forgue

EngineersBétom ingénierie

CoordinatorExtramuros Arch.

AwardsIconic awards 2013 project of the year - Équerre d’argent award 2013

Photo creditPhilippe Chancel

After winning the architectural competition in 2004, Japanese architects SANAA called on Studio Adrien Gardère to design the museography of all the museum’s spaces including the “Galerie du Temps”, the storage and discovery areas open to visit, as well as the first two inaugural temporary exhibitions.

 

The exhibition design of the permanent “Galerie du Temps” -- backbone of the Louvre-Lens Museum and of exceptional dimensions (3200 m2)-- breaks with the canons of traditional museography.

 

To give shape to the scientific project which deploys a chronological journey of 5,000 years of art history; SAG removed all partitioning and created an introduction terrace that overlooks the entire gallery, offering the public a unique journey in the history of art. The gallery walls, cladded with slightly reflective anodized aluminum, bears a chronological frieze that delineates space and time.

 

Design, light, layout, circulation: everything has been designed to enhance the works and leave the visitor the freedom and pleasure to establish a dialogue with an infinite conversation.

 

Louvre-Lens created a “behind-the-scenes” storage space, including a technical area and restoration workshops, much of it visible to the public, inviting them to feel a part of the process. In addition, the Studio designed in partnership with its partner, On-situ, a “Discovery Space,” using virtual interpretation tools to reveal the “secret life” of the museum’s work to visitors.

StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013
StudioAdrienGardere_Museo_Louvre_Lens_2013

ClientRégion Nord-Pas de Calais

LocationLens, France

Date2009 – 2012

Size23 000 m2 of building, 4 000 m2 of permanent exhibition halls, 3 500 m2 of temporary exhibition halls

Budget150 M€

ScopeMuseography artistic direction for multimedia, graphic and lighting design

Project leaderLucie Dorel, Mathieu Muin

CuratorsHenri Loyrette, Vincent Pomarède, Jean-Luc Martinez

ArchitectSANAA (K. Sejima - R. Nishizawa)

Multimediaon-situ

GraphicsNorm

LightingARUP + ACL

LandscapeCatherine Mosbach

Quantity Surv.Bureau Michel Forgue

EngineersBétom ingénierie

CoordinatorExtramuros Arch.

AwardsIconic awards 2013 project of the year - Équerre d’argent award 2013

Photo creditPhilippe Chancel